Kaverini poikkesi meillä tänään. Hän oli käyttänyt koiranpentuaan Helsingissä kuulotutkimuksessa. Tulos oli että tämä ranskanbulldoggi on täysin kuuro. Nyt koiran omistaja käy kiistaa kasvattajan kanssa, paljonko myyntihinnasta palautetaan. Koira pärjää varmasti muilla aisteillansa eikä kaverini ole luopumassa koirastaan.

Tein tänään ison annoksen hedelmäsalaattia. Poika toivoi että sitä olisi joka päivä tarjolla. Olen ottanut pojan kanssa sunnuntaista lähtien kukkatippoja. Poika ei ylenkatso äitinsä ideoita, hän on jo tottunut niihin. Lisäsin tippapulloihin ohjeen mukaan viinaa. Viina auttaa veden säilymisessä. Minulla oli 39 prosenttista Tapio-viinaa, ex-poikakaverin jäämistöä. Laitoin pulloihimme puolikkaan teelusikallisen lisäämään säilyvyyttä. Viina antaa pienen sivumaun.

Lähdin neljän maissa kaupunkiin ja tapasin kaverini Sokoksella. Kävelimme siitä Amurin koululle. Tänään olen muuten lenkkeillyt tunnin verran. Ensin päivällä koiran kanssa reilu puolentunnin lenkki ja sitten kaverini kanssa kävelyä vajaat puolituntia. Koiralenkillä minulla oli käytössä liukuesteet kenkien alla. Ovat aika kätevät näin liukkailla keleillä.

Indonesialaista ruuasta ei voi pitää, jollei pidä riisistä tai kookoksesta. Teimme ryhmässä monia ruokia. Minä tein kaverini kanssa värikästä vihannespaistosta (tumis pancawarna) ja kerroskakkua nuoresta kookoksesta (puding lapis kelapa muda). Muut ruuat olivat: maustettu riisi kanalla (nasi kebuli), lammascurry (gulai kambing) sekä inkiväärikanaa (ayam rebus sambal jahe).

Ruuat olivat tosi hyviä. Niihin ei laitettu ollenkaan suolaa, paitsi maustetahnoihin sekä inkiväärikanaan. Suolahan ei ole mauste, vaan säilöntäaine. Mausteina oli tuoretta inkivääriä, chiliä, valkosipulia, kookosta, sitruunaruohoa, muskottia, korianteria, kuminaa, kanelia ja anista. Ja montaa muuta maustetta.

Eräs romanialainen nainen teki kurkkuhöystöä. Tuorekurkusta otetaan siivuja juustohöylällä. Lisätään sekaan paahdettua sipulia, kookoshiutaleita sekä soijakastiketta. Annetaan tekeytyä hetken aikaa jääkaapissa.

Huh, huh. Vieläkin on maha ihan täynnä. Olin varannut mukaan pakastusrasioita sekä –pusseja. Niitä ei tarvittu, koska kaikki ruoka tuli syötyä. Kurssilla oli seitsemän miestä ja kuusi naista. Miehet söivät ihan miesten annokset, joten kotiin viemisiä ei jäänyt. Ainoa kotituliainen oli chilitä, valkosipulilta ja inkivääriltä tuoksuva takki. Päällysvaatteet olivat nimittäin keittiötiloissa.