Saippuanhämmentäjän
toiveesta laitan tänne ohjeen tekemästäni kaalipadasta. Pata- ja keittoruuat
ovat mukavia, koska ohjeen muuntelu on helppoa. Vanhasta ohjeestani muutin nyt
riisin tilalle riisi&ruisseosta, meiramin korvasin kuivatulla nokkosella.
Muuten ohje on aika perinteinen.
Tässä kuvassa on tarvikkeet:
600 grammaa nauta-sikajauhelihaa (+jauhelihamaustetta) ja loraus rypsiöljyä
neljä sipulia ja kolme isoa porkkanaa
kaali (käytin vain neljäsosan tästä jättikaalista)
Riisi&Ruisseosta vajaa desi
Maldon sormisuolaa, siirappia, pippureita, laakerinlehtiä
kuivattua nokkosta, lihaliemikuutio ja vettä
Tarkalle lukijalle huomautus: kuvasta puuttuu öljy ja vesi ;-)
Ensin
valurautapadan pohjalle loraus öljyä ja jauhelihat sinne ruskistumaan.
Jauheliha
maustetaan ja sekaan lisätään muut ainekset. Kaali, porkkanat ja sipulit
kannattaa pilkkoa ennen kuin alkaa paistamaan jauhelihaa. Pilkkomiseen menee
yllättävän kauan aikaa.
Pippurit ja laakerinlehdet laitoin pieneen metallilieriöön. Eipä tarvitse bongailla pippureita sitten valmiista ruuasta.
Aluksi laitoin vettä pataan pari kahvikupillista, mutta se ei riittänyt kiehumiseen. Myöhemmin lisäsin kiehuvaa vettä (vedenkeitin on oiva apu ruuanlaitossa). Sitten näytti että tulossa olikin kaalikeitto, joten lisäsin riisiruisseosta nestettä sitomaan. Pata sai kiehua miedolla lämmöllä reilun tunnin. Pidempikin hautumisaika käy.
Kaalia vaan riittää. Etsin netistä erilaisia kaalisalaatin ohjeita ja niitähän on. Jospa huomenna tekisin kaksi kaalisalaattia. Eestiläisen ja amerikkalaisen.
Tässä Eestiläinen kaali-porkkanasalaatti:
1 kg keräkaalia
1/2 kg porkkanaa (paprikansuikaleetkin käy)
2-4 valkosipulin kynttä
1/2-1 dl öljyä
1 l vettä
1-2 dl väkiviinaetikkaa
1-2 dl sokeria (ei tarvita välttämättä)
1/2-1 rkl suolaa
1. Raasta kaali ja porkkana. Nosta kattilaan. Suikaloi
valkosipulit ja sekoita kaikkien joukkoon öljy. (juustohöylällä tulee aika
mehukkaat suikaleet)
2. Kiehauta vesi, sokeri, suola ja etikka. Kaada kiehuva
liemi salaatin joukkoon, sekoita ja peitä kannella.
3. Tölkitä jäähtyneenä. Säilytä kylmässä. Salaatti säilyy
viikkoja.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.