Tämä ei ole mikään rasistinen juttu. Eilisen siivouksen lomassa luin tyttären kansalaistaidon vihkoa, jota tytär oli kirjoittanut 9-vuotiaana. Hän oli kirjannut muistiin pari hassua juttua. Kysymykseen, mistä pidät itsessäsi? Tytär oli vastannut: siitä ettei ole neekeri. Mistä haaveilet? Saisin omistaa laskettelukeskuksen! Kyllä meitä nauratti tytön kirjoitukset. Mistä hän oli nämä ajatukset aikoinaan saanut päähänsä. Mitähän opettaja oli ajatellut lukiessaan vastauksia. Me emme ole koskaan olleet rasisteja, päinvastoin.

Toinenkin neekerijuttu tuli mieleen. Kun poikani oli 4-vuotias, menimme tilaisuuteen jossa oli paikalla paljon mustia miehiä. Opetin pojalle jo kotona, ettei saa sitten sanoa heitä neekereiksi. Se olikin vikatikki. Poika muisti tarkasti sanan neekeri. Tilaisuudessa kuulin monen monta kertaa, kun poika kirkkaalla lapsen äänellä tokaisi: ”Kuulepas neekeri!” ja sitten jatkoi jutustelua. Joka kerta hän aloitti jutustelunsa ”Kuulepas neekeri” tokaisulla. Onneksi nämä mustat miehet olivat ymmärtäväisiä lasta kohtaan. Poikaa vietiin olkapäillä ja reppuselässä. Pienen valkoihoisen pojan ja suurten mustien miesten välille näytti syntyvän hyvä yhteisymmärrys.

P.S. Sanojen valinnalla on merkitystä. Kun lähdet kotoa pois ja huudat lapsille ovensuussa: ”Älkää sitten tapelko!” lapsille jää mieleen sana tapella. Ja tappelua voi helposti syntyä. Täytyykin huikata mennessään ”Olkaa kiltisti!”

Outoja juttuja:
En tiedä mikä enkeli meitä auttaa? Nyt on tapahtunut kaksi outoa asiaa, molemmat positiivisia. Telkkarissamme on ollut kauan aikaa vikaa: ruudun yläreunassa vilisi erivärisiä raitoja ja kuvaa ei ollut mukava katsoa. Jokin aikaa sitten huomasin että raidat ovat hävinneet ja kuva on kirkas ja selkeä.
Toinen outo juttu on se, että autoni lämmityslaite on nyt kunnossa. Jo viime talvena lämppäri temppuili. Ykkös- ja kakkosteholla puhallus toimi hyvin, mutta kolmosteholla se oli ihan mykkä. Juuri äsken vein autollani tyttären bussipysäkille. Auto oli ihan huurussa ja tytär laittoi lämmityslaitteen täysille. Ja se toimi! Onneksi en ehtinyt viemään autoa korjaamolle, kuten olin ajatellut.

Tänään en ehdi nyt muuta kirjoittelemaan. Menen illalla teatteriin ja sieltä jonnekin jatkoille. Palaan astialle huomenna.