164505.jpg

Olin tyttären kanssa tänään Pirkkahallin pihassa ajamassa linja-autoa, kuorma-autoa ja rekkaa. Oli muuten todella hauska kokemus. Tarjosimme naapurin miehelle kyydin Partolakeskukseen, hän haki autonsa sieltä maalauksesta. Partolakeskus on ihan Pirkkahallin vieressä, joten isoa lenkkiä ei tarvinnut tehdä.

Ensimmäisenä ajoimme TKL:n bussia. Opastus oli tarkkaa ja rauhallista. Ensin ovet kiinni hanikasta, nappivaihteista kolmonen päälle, käsijarru pois ja kaasua. Ohjaaminen oli kevyttä ja näkyvyys tosi hyvä. Tytär ajoi ensin ja sitten oli minun vuoroni. Minulla oli muuten kyydissä kansanedustaja Tero Rönni. Häntä ei kuulemma pelottanut yhtään. Suuret peilit auttoivat havainnoiman muuta liikennettä. Välillä parkkipaikalla oli melkein ruuhkaa, kun neljäkin suurta autoa oli yhtä aikaa liikenteessä. Ajoimme ympyrää ja välillä peruuttelimmekin.

Seuraavaksi siirryimme ajamaan Iveco-kevytkuorma-autoa. Siinä olikin sitten manuaaliset vaihteet käytössä ja melko raskas kytkin. Minä sain tämän auton sammumaan kerran. Yllättävän hyvä ajettava sekin oli. Auto oli aivan uusi, vasta muutaman kuukauden ollut liikenteessä.

Siirryimme isompaan ajoneuvoon, rekka-autoon. Nyt tästä Mersusta puuttui vaunut, joten ajoimme pelkällä nupilla. Hyttiin kiipeäminen oli jo kokemus sinänsä. Rekassa istutaan todella korkealla. Tässä autossa oli automaattivaihteet ja ajo olikin melko helppoa.

Viimeiseksi ajoimme täysperävaunurekkaa. Lastia ei ollut päällä ja painokin oli silloin vain 16 tonnia. Tässä rekassa oli tavalliset, manuaaliset vaihteet. Vaihteissa oli normaalit vaihteet 1-3 ja sen lisäksi puolikkaat vaihteet. Vaihto kakkoselta kahteen ja puoleen tehtiin vaihdekepissä olevalla painikkeella ja sitten kuitattiin kytkintä painamalla. Tällä rekalla harjoittelimme peruutusta. Ensin käännettiin rattia normaalisti, kuten henkilöautolla peruuttaessa. Tällä peruutuksella annettiin ikään kuin vihje perimmäiselle vaunulla, minne halutaan mennä. Sitten kun peilistä tuli näkyviin takimmaisen vaunun osuus, käännettiin rattia päinvastaiseen suuntaan. Jälleen ratti toiseen suuntaan ja sitten alkoi varsinainen peruutus. Ihan linkkuun saatiin rekka, mutta hauskaa oli. Tytär peruutti minua paremmin.

Tapahtumasta saatiin lippikset, kyniä, karkkia, huulirasvat, kahvia ja pullaa. Poliiseilta saimme hihaheijastimet, missä lukee isolla ”Poliisin vanha tuttu”.

Työharjoittelussa olin vain muutaman tunnin paikalla. Tein kotona kirjoitushommia, lähinnä maanantaista etätehtävää. Pihakirppistapahtumaan on ilmoittautunut jo yli 30 perhettä.