Minä en ole hygieenikko, mutta joskus pistää silmään puutteellinen hygienia. Ensin otetaan raha vastaan asiakkaalta, eli näpelöidään seteleitä ja kolikoita. Sitten siirrytään suoraan vaivaamaan pitsataikinaa. No, kuoleehan suurin osa pöpöistä uunin kuumuudessa, mutta silti. Tehdäänkö ruokapaikoissa passitarkistuksia? Nythän pitää kaikilla jotka ruokia käsittelevät, olla voimassaoleva hygieniapassi.

Kävin eilen syömässä Koskikeskuksessa tummien miesten pitämässä pasta- ja pitsapaikassa. Tilasin pennepastaa kermaisella kinkkukastikkeella. Ruoka tulikin nopeasti pöytään, mutta se olikin spagettia. Kauheassa nälässä aloin syömään ja ajattelin että olinko itse tilannut väärin. Mutta ei. Hetken kuluttua minun pasta-annostani tarjottiin viereiseen pöytään, ei kelvannut. Tarjoilija kierteli vielä annoksen kanssa ympäriinsä ja vei sen sitten keittiölle. Minä menin perässä ja sainkin oikean annokseni itselleni. Kukaan ei pahoitellut sekaannusta.

Tässä vähän aikaa sitten hain töihin ruoka-annoksen kiinalaisesta ravintolasta. Kun avasin muovipussissa olleet pahvirasiat, totesin että molemmat rasiat sisältävät pelkkää riisiä. Nopeasti takaisin kiinalaiseen. Kun selitin asiani, niin henkilökuntaa nauratti kovin. Hetken päästä sain oikean, tilaamani ruuan. Kukaan ei pahoitellut sekaannusta.

Ulkomailla kun kiertää turistina, saa miltei aina parempaa palvelua kuin suomessa. Miksi nämä ulkomailta tulleet pitsantekijät ja muut yrittäjät omaksuvat niin nopeasti paikallisen käytösmallin?

Rahanpesusta; juuri näissä pitsapaikoissa käydessäni olen ihmetellyt kahta asiaa. Jos annoksen hinta on 4,90 euroa tai tasan viisi euroa, niin kassakoneelle lyödään summiksi 10 euroa tai 8,90 euroa. Ja kuittia ei kyllä koskaan tarjota.