Aamulla menin ensin Kauppahalliin teelle. Siitä sitten työvoimatoimistoon. Kerroin virkailijalle koko kinkkisen tilanteeni: olen töissä, mutta en tienaa. Haen kurssille, vaikka en ole työtön. Saanko liitosta koulutusrahaa jne. Oikein ystävällinen virkailija otti asioista selvää ja soitteli sinne ja tänne. Lopulta hän soitti vielä Ensimetriin, jossa oli mies joka tekee kurssivalinnat. Minä pyyhälsin vielä tämän miehen juttusille.

Kauppakatua ylittäessäni näin entisiä työkavereitani. Laitoin heille sanaa entiselle pomolleni. En ole saanut vieläkään työtodistusta, ja sitä kyseltiin jo työkkärissä. Lupasivat hoitaa viestiä eteenpäin.

Niin, Ensimetrissä kerroin taas tilanteestani ja tavoitteistani. Virkailija ei voinut suoraan sanoa, pääsenkö kurssille. Hän tekisi silloin virkavirheen. Pyysin häntä sanattomasti vaikka nyökkäämään. No, hän sanoi että hyvät mahdollisuudet minulla on päästä kurssille. Laitan vielä hakemukseen maininnan että olen käynyt hänen juttusilla. Toinen yrittäjäkurssi alkaa elokuulla ja toinen lokakuulla. Laitan molempiin hakemuksen. Kurssi kestää neljä kuukautta.

Maanantaina selvittelen liitosta, olenko oikeutettu saamaan sieltä koulutusrahaa. Ansiosidonnaista on jäljellä yhdeksän päivää. Töissä sinnittelen kurssin alkuun asti. Jos otan itse lopputilin, saan karenssin niskaani. Jos irtisanon itseni siksi, että pääsen kurssille, ei kait siitä karenssia tule? On tässä setvimistä.

Samalla kun vein pihakirppistapahtumaan ilmoittautumismainoksia ilmoitustauluille ja kaupalle, poikkesin naapurissa kahvilla. Naapurin rouva kertoi kauhukertomuksen heidän lomamatkastaan. Olivat olleet Tukholmassa ja hänellä alkoi siellä julmettu hammassärky. Hän sai lääkärinapua vasta täällä kotimaassa ja silloinkin nihkeästi. Hammasta oli porattu, kuvattu ja puuduteltu useaan otteeseen. Vasta Tampereella hammas saatiin kuntoon.

Illalla kävin tyttären kanssa vielä kaverini nimipäivillä. Tarjolla oli mansikkakakkua. Tytär oli ollut päivän töissä ja lähti nyt vielä yöksi Ilvekseen töihin. Kait sitä nuorena jaksaa pari työvuoroa nukkumattakin. Minä en jaksaisi.