Olen tehnyt savipataleipää (Römertopf) jo muutaman viikon, kun siihen alunperin innostuin. Alkuperäistä ohjetta olen muunnellut ja tämä ohje on nyt se paras:

7 dl vehnäjauhoja (parempi laittaa puolet sämpyläjauhoja ja puolet vehnäjauhoja)
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä (saa olla jopa 42 asteista)

Sekoita kuivat aineet, lisää vesi ja sekoita. Peitä kulho tiukasti tuorekelmulla tai kannella ja anna kohota 12-18 tuntia.

savipatatuotos13-normal.jpg

Liota savipataa vedessä tunti tai kauemmin. Kohotuksen jälkeen kaavi taikina jauhotellulle pöydälle, lisää jauhoja myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhästi tuorekelmulla tai liinalla ja anna levätä puoli tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita (liotettu) kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kun uunin lämpö on 225, heitä taikinapallo kuumaan pataan ja laita kansi kiinni. Paista puoli tuntia. Ota sitten kansi pois ja anna leivän paistua vielä 15 minuuttia.

Huom! Pataa ei öljytä, mutta leipä ei jää silti kiinni. Tätä leipää ei siis tarvitse vaivata. Savipata laitetaan aina kylmään uuniin! Leipä on rapeakuorista, mutta kuori pehmenee kun laittaa jäähtyvän leivän päälle pyyhkeen ja patalappuja.